Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Åretruntdäck - fakta och tips

Vad är egentligen åretruntdäck? Jo, vanliga friktionsdäck med lite bättre sommaregenskaper och sämre vinteregenskaper. Om möjligt – undvik denna däcktyp.

Begreppet året runt däck är egentligen missvisande. Många lockas att köpa åretruntdäck i tron att man sparar tid och pengar på att bara ha en uppsättning däck på bilen, istället för två. Så är emellertid inte fallet. Det finns inga däck på marknaden som är optimala för de temperaturvariationer som ett tempererat, svenskt klimat kan bjuda på. Låt dig inte frestas av lättja och snålhet – satsa istället på separata uppsättningar av sommar- och vinterdäck.

Året runt däck – friktionsdäck med sommaregenskaper

Åretruntdäck är inget annat än vissa modeller av vanliga friktionsdäck som visat sig ha bättre egenskaper på torr vägbana – d.v.s. sommaregenskaper – än övriga friktionsdäck. I gengäld erbjuder denna typ av däck sämre köregenskaper i vinterväglag – trots att de är tillåtna som vinterdäck kan de med andra ord vara direkt farliga på vintervägar. Andra nackdelar med s.k. åretrunt däck är ett högt slitage – det kan till och med vara billigare i längden att investera i separata uppsättningar sommar och vinterdäck.

Ingen bra definition på åretruntdäck

Det finns egentligen ingen bra definition på vilka friktionsdäck som klassas som åretruntdäck. Eftersom det är tillåtet att köra med alla dubbfria vinterdäck (friktionsdäck) året om kan man i princip använda denna benämning om alla friktionsdäck. Vissa tillverkare hävdar dock att åretruntdäck är särskilda friktionsdäck tillverkade för att klara av sommartemperaturer – därmed inte sagt att hållbarheten och vägegenskaperna är bättre än hos andra friktionsdäck.

Reklamlänkar