Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Nya däck - fakta och tips

De flesta experter är överens om att begagnade däck alltid är en nödlösning. Den enda nackdelen med nya däck är priset – men inte ens det borde vara tillräcklig anledning att dagtinga med säkerheten.

Nya däck är fördelaktiga ur komfort- och säkerhetssynpunkt. Däck vars mönster är helt intakt ger en tystare och behagligare lands- och motorvägsfärd. Vad gäller säkerheten är nya däck alltid att föredra framför begagnade däck. Gummiblandningen är fräsch, vilket i kombination med ett utmärkt mönsterdjup bl.a. leder till ett bättre väggrepp och reducerad risk att drabbas av vattenplaning. Mönsterdjupet har nämligen en direkt koppling till hur mycket vatten däcket är i stånd till att slunga åt sidorna under färden.

Nya däck överlägsna begagnade

Begagnade däck har egentligen inga andra fördelar än priset. Till och med du som har en billig andrabil, som enbart körs sporadiskt från A till B, bör överväga inköp av nya däck. Det handlar i slutändan om att klara oförutsedda trafiksituationer – här kan några millimeter däck vara din livlina, eller dödsstöt.

Nya däck – mer än bara mönsterdjup

Däck är så mycket mer än mönsterdjup och övriga synliga fördelar. Du som köper ett nytt däck vet att det inte utsatts för vårdslös körning, upprepade punkteringar och ojämnt slitage pga. felmontering eller utebliven balansering. Gummi är dessutom en färskvara – trots att däcket bara har något år på nacken kan gummit vara undermåligt pga. fel förvaring. Du som köper ett begagnat däck vet aldrig hur däcket förvarats av tidigare ägare.

Inkörningstid för nya däck

Oavsett om du köper nya sommar- eller vinterdäck brukar man räkna med en inkörningsperiod på ca 50 mil. I samband med inkörningen slits däckens ytmönster upp en aning – först då får däcket sina optimala vägegenskaper. Under inkörningen bör du främst färdas på asfalterad landsväg eller motorväg. Tillämpa ett harmoniskt körsätt och undvik rivstarter och starka inbromsningar.

Reklamlänkar