Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Däckbyte - fakta och tips

Byte av bildäck kräver viss eftertanke. Ta del av följande tips för att öka livslängden på dina däck – inte minst bör du tänka på förvaringen.

Däckverkstäderna upplever en hetsig period i oktober- december och mars - april. Då vill de flesta bilägare skifta mellan vinter- och sommardäck. Däckverkstäderna erbjuder inte bara däckbyte, utan även ”däckhotell”. Det kan vara värt att förvara sina däck hos någon bilverkstad – på så sätt garanteras att däcken förvaras i rätt temperatur.

Däckbyte - pris

Det är svårt att uppskatta priset på ett däckbyte – men de flesta verkstäder tar ut en dryg 100-lapp per däck för montering och balansering. Om du har en uppsättning däck på fälg blir det oftast billigare – runt 200 kr för hela hjulbytet. Däckbyte för MC brukar vara något dyrare pga. längre monteringstider.

Tips inför däckbytet

Rätt däck för rätt klimat, rätt förvaring och korrekt genomfört byte är naturligtvis viktiga tips inför däckbytet. På så sätt förlänger du däckens livslängd. Du som väljer att byta själv i tron att du sparar pengar kan i själva verket gå miste om flera säsongers användning; du som har en komplett uppsättning däck och fälgar – men låter bli att balansera däcken regelbundet - kan förorsaka ojämn förslitning, vilket gör att däcken nöts snabbare och bränsleförbrukningen ökar.

Däckbyte - fem råd

Fem vägledande råd inför bytet av bildäck:

  • Byt till rätt däck. Anpassa däcken efter klimat och väglag, inte efter testresultat i tidningar.
  • Byt däck i rätt tid – alla däck behöver en inkörningsperiod innan de verkar optimalt. Vinterdäcken bör således vara inkörda innan snön kommer.
  • Däck med rätt tryck. Mät trycket när däcken är kalla. Om de har körts till en bensinmack för att mäta trycket är de i regel varma. Då måste du räkna med ett påslag på ca 0,3 bar.
  • Skick och mönsterdjup måste vara lagligt. Om du monterar använda vinterdäck på bilen – se till att de mest slitna däcken sitter fram. På så sätt reduceras risken för att få sladd på isbelagda eller våta vägbanor.
  • Förvara däcken i en torr, mörk och sval miljö. Förvara dem absolut inte på balkong!

Reklamlänkar