Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Däck och fälg - fakta och tips

Du får kombinera däck och fälg ganska fritt, förutsatt att du håller dig inom vissa ramar. Bl.a. ska däckdimensionen inte leda till att hastighetsmätaren visar felaktiga värden.

Många väljer att ha avvikande dimensioner på däck och fälg, alternativt utrusta bilen med en bredare däcktyp som kräver att originalfälgarna byts ut. Det är i regel fritt fram att laborera med däck och fälgar, förutsatt kombinationen av däck och fälg uppfyller vissa grundläggande krav. Kolla i bilens servicehäfte vilka däckdimensioner som är tillåtna på just din bil.

Allmänna krav för kombinationer av däck och fälg

Du som är osäker på om din kombination av däck och fälg är laglig kan utgå från följande riktmärken:

  • Däck och fälg måste ha utrymme för fjädringsrörelser – med andra ord måste fjädringarna kunna utnyttjas fullt ut utan att däcket tar i de inre stänkskärmarna.
  • Likaså måste däcket kunna röra sig fritt vid maximala rattrörelser.
  • Dimensionen på däck och fälg får inte avvika från originalet så mycket att hastighetsmätaren visar fel värden.

Billiga fälgar och dyra däck

Däckens kvalitet är avgörande för din säkerhet. Fälgarna har en mera estetisk funktion – även billiga plåtfälgar är således säkra ur transportsynpunkt. Vi rekommenderar därför att inte prioritera fälg framför däck. Bättre att satsa på billiga fälgar än billiga däck, med andra ord. Billiga plåtfälgar täcker i regel bilens bromsmekanism, vilket inte är fallet med alla lättmetallfälgar. Sportiga lättmetallfälgar synliggör bromsok, bromsklossar och bromsskivor, vilket kräver att du oftare måste rengöra bromsarna på bilar med lättmetallfälgar.

Reklamlänkar