Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Vinterdäck - fakta och tips

Sommardäck och vinterdäck skiljer inte mycket i pris. Det är inte heller självklart att dubbdäck är bättre vinterdäck än friktionsdäck – valet av däck beror på vilket väglag däcken utsätts för.

Vinterdäck kan delas in i dubbdäck och friktionsdäck (dubbfria vinterdäck). De har helt olika användningsområden och kan således inte konkurrera med varandra i fråga om vilket som är bättre eller sämre. Följande skillnader mellan dubbdäck och friktionsdäck brukar framhållas:

  • Dubbdäck är överlägsna friktionsdäck på is och hal vägbana
  • Friktionsdäcken är överlägsna dubbdäcken på asfalt
  • Dubbdäcken får kraftigt försämrade köregenskaper på asfalt och slitaget ökar väsentligt i snö- och isfria miljöer
  • Ljudnivån är högre hos dubbdäck än hos friktionsdäck

Åretruntdäck är en särskild typ av friktionsdäck huvudsakligen anpassade för torrmarkskörning. Denna typ av friktionsdäck har dåliga vinteregenskaper – att byta däck varje säsong rekommenderas därför framför körning med åretruntdäck

Välj inte vinterdäck utifrån test

Köp inte vinterdäck utifrån däcktest i tidningar, utan fråga dig själv i vilket väglag däcken ska användas. Kör du mest på asfalt bör du kanske prioritera friktionsdäck, medan du som kör mycket på isbelagda småvägar ökar din trafiksäkerhet med dubbdäck. Om du har råd – undvik att köpa begagnade vinterdäck äldre än tre år (trots att de har mönster kvar). Likaså bör du inte satsa på alltför billiga vinterdäck – de kan vara tillverkade av tjeckiska Kormoran eller polska Debica (vars gummiblandningar inte är anpassade till nordiska vintrar).

Lag om vinterdäck

Vinterdäck och regler. Vinterdäck – friktions- eller dubbdäck – ska vara monterade mellan 1 december och 31 mars om vinterväglag råder. Om du inte använder vinterdäck mellan dessa datum är det polisen som avgör om vinterväglag råder, ifall du skulle bli stoppad.

Mönsterdjup hos vinterdäck

Mönsterdjupet hos såväl dubbade som odubbade vinterdäck får inte underskrida 3 mm. För sommardäck är motsvarande krav 1,6 mm. Detta krav omfattar såväl nya som regummerade vinterdäck. Sist men inte minst: tänk på att montera däcken med bäst mönsterdjup bak (för bättre grepp på vägen).

Reklamlänkar