Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Punkteringsfria däck - fakta och tips

Punkteringsfria däck är på frammarsch – inte minst i gasdrivna bilar där gastanken upptar reservdäckets traditionella plats under bagagerumsmattan. Punkteringsfria däck är dock betydligt dyrare än vanliga radialdäck.

Gasbilar står i centrum idag, vilket gagnar både miljön och dina driftkostnader för bilen. En påtaglig negativ aspekt med gasbilar är dock att utrymmet under bagagerumsmattan – där vi vanligtvis förvarar reservdäcket – försvinner till förmån för gastanken. Många biltillverkare väljer därför att utrusta sina bilar med punkteringsfria däck – dessa fortsätter att fungera även om du kör på en spik, glasflaska eller dylikt. På så sätt slipper du byta däck på obekväma ställen. Särskilt viktigt i gasbilar, där reservdäcket saknas helt.

Punkteringsfria däck – vanliga på cykel

Punkteringsfria däck är vanliga på många cykelmodeller. På bilmodeller är de emellertid inte lika vanliga. Punkteringsfria däck – eller RFT (Run Flat Technology) som de också kallas – är betydligt dyrare än motsvarande ”vanliga” däck. Efter en snabbtitt hos Däckonline kan man snabbt konstatera att den som väljer RFT framför vanliga däck kan räkna med ett påslag på minst en tredjedel av inköpspriset.

Punkteringsfria däck och lufttryck

En vanlig myt om punkteringsfria däck är att man inte kan reglera lufttrycket, vilket i sin tur skulle göra färden osäker om man t.ex. kör med fullastad bil. Detta rykte är helt felaktigt – precis som i vanliga radialdäck kan lufttrycket varieras. Men med punkteringsfria däck kan du trots allt köra en viss sträcka ifall luften gått ur. Punkteringsfria däck på bilar ska således inte jämföras med punkteringsfria däck på cyklar och barnvagnar – i de senare kan man i regel inte reglera lufttrycket.

Reklamlänkar