Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Billiga däck - fakta och tips

Det är mycket riskfyllt att köpa billiga vinterdäck, medan billiga sommardäck i vissa fall kan rekommenderas. Spara hellre pengar på fälgar än på däck då däcken har direktkontakt med vägen.

För dig som letar efter billiga bildäck (gäller även billiga mc däck) är ett tips att alltid hålla dig till kända tillverkare som Nokian, Gislaved, Michelin, Continental och Pirelli. Billiga däck kan med fördel köpas online, men det lönar sig inte alltid om man beaktar att avgifter för montering (ca 150 kr/däck) tillkommer. De absolut billigaste däcken är tillverkade i Asien. Undvik dessa till förmån för europeiska lågprisdäck (Barum, Debica, Kormoran)

Undvik billiga vinterdäck

Billiga sommardäck är i regel en säkrare investering än billiga vinterdäck. Riktigt billiga vinterdäck som tillverkats i Kina håller inte måttet i vårt klimat. Gummiblandningen hårdnar i kalla temperaturer och leder till sämre väggrepp i alla väglag. Denna typ av billiga dubbdäck får således samma väggrepp som hårdnade begagnade däck – trots att de är helt nya!

Billiga däck och fälgar

Du som kör begränsade sträckor under sommarhalvåret kan med gott samvete köpa billiga däck på nätet. Ta det försiktigt och överskrid aldrig däckens hastighetsindex. Hastighetsindex är markerade efter storleken, t.ex. 175/55 R14 H (där bokstaven H innebär hastighetsindex 210 km/h).

Det är klokare att spara pengar på fälgar än däck – köp hellre bra däck på billiga fälgar än dyra lättmetallfälgar i kombination med de billigaste däck du kan hitta. Fälgarna har inte – till skillnad från däcken – direktkontakt med vägbanan.

Reklamlänkar