Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Dubbdäck - fakta och tips

Ska man köpa nya eller begagnade dubbdäck? Det viktigaste är att dubbdäcken har rätt gummiblandning för nordiskt klimat – annars hårdnar de i kylan och får samma väggrepp som dåliga sommardäck.

Många konsumenter menar att den störta nackdelen med dubbdäck är högt vägbuller. Trots detta är dubbdäck en mycket populär typ av vinterdäck. Det tillverkas även dubbdäck för cross och mc. Till och med dubbdäck till cykel förekommer.

Dyra eller billiga dubbdäck?

Billiga dubbdäck ska undvikas till varje pris – de har sällan gummiblandningar anpassade efter svenskt klimat. Du behöver inte köpa dyra dubbdäck, men alla experter är eniga om att de dubbdäck som anpassats till skandinaviskt klimat är överlägsna härhemma. Om din budget är begränsad bör du hellre välja regummerade dubbdäck som tillverkats i Sverige framför nya, Kinatillverkade dubbdäck. Gummiblandningen i svenska däck är alltid anpassad till nordiskt klimat. Läs gärna om dubbdäck i olika test – där framgår oftast ursprungsland.

Dubbdäck och regler

Dubbdäck får inte användas mellan 1 maj och 30 september. Likaså får dubbdäck enbart användas i Norden (med vissa undantag i Norge där särskild vägavgift tas ut för dubbdäck). Dubbdäck i Tyskland är förbjudna, liksom i de flesta andra europeiska länder. I Danmark är dubbdäck förenade med andra regler; de är tillåtna mellan 1 november och 15 april.

Hårdare lag om dubbdäck väntar

I kölvattnet av miljödebatten framgår att dubbdäck är en starkt bidragande orsak till partikelföroreningar. Vägverket och Motormännen är än så länge kritiska till att - i likhet med andra länder – totalförbjuda dubbdäck. Istället efterlyser man mer forskning inom området.

Reklamlänkar