Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Mönsterdjup däck - fakta och tips

Kolla mönsterdjupet på dina däck en gång i månaden – särskilt om du kör mycket eller har gamla däck. För gärna bok över mönsterdjupet – då märker du om mönsterdjupet slits jämnt mellan däcken på samma axel.

Lagen kräver ett visst mönsterdjup; för odubbade vinterdäck gäller tre millimeter och för sommardäck gäller 1,6 millimeter. Men vi rekommenderar att aldrig köra med ett mönsterdjup mindre än tre millimeter – för din egen säkerhets skull. Detta mönsterdjup är också att rekommendera för dig som ofta kör på fuktigt underlag.

Mönsterdjup på nya däck

De flesta nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7-8 millimeter, medan vinterdäck i regel har minst åtta millimeter. För att bevara mönsterdjupet länge rekommenderas ett lite högre lufttryck än vad som anges i bilens servicehäfte. Men tänk också på att gummi är färskvara – begagnade däck är aldrig lika bra som nya däck – trots att de har samma mönsterdjup. Mönsterdjup allena är därför ingen garanti för säker färd.

Mät mönsterdjupet på dina däck

Om du är det minsta osäker på om dina däck har tillräckligt mönsterdjup – mät det med en s.k. mönsterdjupmätare eller en femkrona. Avståndet mellan femkronans övre kant till toppen på den inristade siffran fem är exakt tre millimeter. Var alltid på den säkra sidan – mät t.ex. mönsterdjupet på dina däck innan besiktning. Det är dumt att kugga pga. dåliga däck.

Reklamlänkar