Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Friktionsdäck - fakta och tips

Friktionsdäck är dubblösa vinterdäck. Friktionsdäck är överlägsna dubbdäck i vått och slaskigt väglag. Denna däcktyp är populär på kontinenten, men friktionsdäcken är godkända vinterdäck även här i Norden.

Friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar. Dessa är även tillåtna under sommarhalvåret, men ska inte förväxlas med allvädersdäck. De senare har en ”flexibel” gummiblandning som är tänkt att passa hela året, medan friktionsdäcken är renodlade vinterdäck.

Friktionsdäck i olika test

Friktionsdäck testas ofta i olika däcktest. Man ska dock akta sig från att köpa däck enbart utifrån testresultat. Fråga dig först vad testet mäter? Bromssträcka på torrt/vått underlag? Ljudkomfort? Väggrepp på våt vägbana?

Friktionsdäck i vinterväglag

Om vinterväglag enbart innebar snö och is skulle det vara lättare att välja däck. Men vårt svenska klimat försvårar däckvalet. Dubbdäck är utmärkta i ”typiskt” vinterväder med snö och is, medan friktionsdäck passar regn och snöblask eftersom de har en överlägsen förmåga att avleda stora mängder vatten.

Ute i Europa är således friktionsdäcken det självklara alternativet på vintern, liksom för många konsumenter i Skåne. Men uppåt landet blir valet svårare. Ska man satsa på att vintern blir mild och förlita sig på friktionsdäck? Eller ta de säkra före det osäkra och investera i ett par dubbdäck med högre ljudnivå och sämre vägkomfort i slaskigt väglag?

Friktionsdäck - godkända vinterdäck

Du som bryr dig mindre om säkerheten, men ändå vill köra lagligt, kan trösta dig med att definitionen för vinterdäck är snäv. Friktionsdäck är godkända vinterdäck oavsett om de tagits fram för nordiskt klimat eller inte. Det enda kravet för att få kallas vinterdäck är att däcket måste ha beteckningen M + S (Mud and Snow) på sidan. De värdelösa kinadäcken är således godkända även hos oss! Friktionsdäck på sommaren – med kinesiskt ursprung – är inte heller något hinder för lagen. Att de är förödande för vägsäkerheten är en annan femma.

Reklamlänkar