Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Regummerade däck - fakta och tips

Regummerade bildäck är bra ur miljösynpunkt, men kan vara förödande för hälsan. Köp regummerade sommardäck om du måste, men dagtinga inte med säkerheten på vinterdäcken. Köp om möjligt nya vinterdäck!

Vissa regummerade däck har fått bra kritik i däcktest – särskilt Aftonbladets motorexperter har länge hävdat att regummerade sommardäck kan hålla hög klass till och med jämfört med nya kvalitetsdäck.

Regummerade vinterdäck – ett osäkert kort

Man ska komma ihåg att regummerade vinterdäck från asiatiska länder inte lämpar sig för nordiskt klimat. Du som köper regummerat bör se till att däcken är regummerade i Norden – detta gäller i synnerhet vinterdäck. Glöm regummerade dubbdäck direkt, oavsett tillverkningsland. Många konsumenter vittnar om dubbar som trillar av vid kraftiga inbromsningar och ytskikt som slits (hårdnar) snabbt.

Regummerade sommardäck

De flesta regummerade som säljs i Sverige är sommardäck. Men de regummerade däcken har svårt att ta marknadsandelar eftersom de måste konkurrera med nya däck från låglöneländer i Asien. Många konsumenter väljer helt enkelt ett nytt däck från Kina framför regummerade bildäck från Norden.

Regummerade däck har dock ett par fördelar ur miljösynpunkt:

  • Gummiåtgången är lägre än hos nya däck.
  • Mängden farliga HA-oljor vid tillverkningen är inte lika hög som vid nyproduktion (HA-oljor betecknas som miljöfarliga och cancerframkallande då de innehåller höga halter av polycykliska aromatiska föreningar).

Reklamlänkar