Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Sommardäck - fakta och tips

Sommardäck bör väljas utifrån bruksförhållanden – stirra dig inte blind på sommardäck som är bäst i test. Säkerhet går före miljö. Undvik därför - om möjligt - begagnade och regummerade sommardäck.

Det finns ett gigantiskt utbud av sommardäck till varierande priser. Men ska man utgå från pris i valet av däck? Svar: både ja och nej.

Bra sommardäck till högst priser?

Det kostar stora summor att ta fram bra däck; däremot får inte alltid dyra sommardäck bäst resultat i test. Ibland får även medelmåttiga sommardäck bra resultat i däcktest för sommardäck – läs därför tester och fråga dig själv vilka däck som motsvarar dina behov. Glöm inte heller att däcktest utarbetas efter olika kriterier. Ett däck med bra väggrepp har inte nödvändigtvis bäst köregenskaper i vått väglag. Vad väger högst för dig?

Åretruntdäck bör undvikas

Du bör till varje pris undvika året runt-däck i vårt klimat med stora temperaturvariationer. Såväl styrrespons, våtgrepp vinteregenskaper som sommaregenskaper är sämre hos allrounddäcken. Tro inte heller att fyrhjulsdrift kan kompensera detta säkerhetsbortfall. Däremot är myten om att moderna lågprofildäck skulle vara sämre ur säkerhetssynpunkt inte alls berättigad.

Billiga sommardäck?

Ska man satsa på begagnade sommardäck med bra mönsterdjup eller nya sommardäck av billigare variant? Svaret är inte enkelt; tänk på att ett gammalt däck alltid hårdnar efter 3-4 år ifall det förvaras på fel plats. Ett fyra år gammalt märkesdäck med hårdnad gummiblandning har således inte kvar samma egenskaper som när det var nytt. Då kan det vara bättre att satsa på billiga, fabriksnya sommardäck.

Prioritera bra sommardäck framför miljödäck

Och prioritera alltid säkerhet framför miljö – många så kallade miljödäck har visat usla resultat i test av sommardäck. Regummerade däck är en typ av s.k. ”miljödäck”. De kan – i bästa fall - vara lika bra som nya däck. Men å andra sidan finns det även risker med att köpa sommardäck som är helt nya – nya sommardäck som säljs på rea kan vara resultatet av en lagerrensning av däck som lagrats i flera år (och därmed hårdnat).

Tysta sommardäck står högt på våra önskelistor, men prioritera säkerhet framför komfort. Däck med bra väggrepp får gärna medföra ett aningen högre vindbrus än motsvarande dåliga däck.

Sommardäck – datum för tillverkning (DOT-kod)

Alla sommardäck är försedda med datum för tillverkning (DOT-kod) som talar om vecka och år för tillverkning. Märkningen 0909 innebär således att däcken tillverkats i vecka 9 år 2009.

Lag om sommardäck

Det finns ingen lag om sommardäck. Lagen om vinterdäck innebär att vinterdäck (dubbdäck eller friktionsdäck) måste användas under perioden 1 december till 31 mars om vinterväglag råder. Annars ska sommardäck – eller dubbfria vinterdäck – användas. Dubbdäck får inte användas under perioden 1 maj till 30 september. Däckdjup på sommardäck ska alltid vara minst 1,6 mm (laglig gräns). Om du har möjlighet bör du byta sommardäck redan vid ett mönsterdjup på 3mm, eftersom bromssträcka och väggrepp försämras mångdubbelt med alltför låga däckmönster.

Reklamlänkar