Däck

Tips, fakta och vägledning om däck

Däcktest - fakta och tips

Däcktest mäter däckens förmåga mot vissa förutbestämda kriterier. Därför bör alla däcktest tas med en nypa salt, särskilt om du läster däcktest om vinterdäck.

Däcktest är sällan helt objektiva. De mäter vanligtvis däckens förmåga i förhållande till specifika kriterier såsom grepp på torr vägbana, bromssträcka på is, grepp på snöbelagd väg etc. Du som läser däcktest måste titta på hur däcken förhåller sig till de kriterier som gäller för ditt väglag och dina förhållanden. Ett dyrt dubbdäck från Nokian behöver t.ex. inte vara optimalt i Skåne.

Däcktest sommardäck och vinterdäck

Tidningarna Vi bilägare, Teknikens värld, Aftonbladet och Expressen erbjuder tillförlitliga tester på sommardäck. Likaså brukar de innehålla däcktest för vinterdäck. Tänk dock på att de flesta svenska tidningar testar vinterdäck på en testbana i finska Ivalo. Här kryper temperaturen ofta ner under minus 50 och tjälen är kvar i marken även under sommaren. Däcken betygsätts utifrån hur de klarar extremvintern.

Du som läser dessa test bör verkligen fundera om du behöver däck utarbetade för så extrema förhållanden. Kanske räcker det med friktionsdäck för dig som bor i Götaland? Friktionsdäck är t.ex. bättre än dubbdäck på våt asfalt och i regniga miljöer, t.ex. i Skåne.

Annorlunda däcktest

Dacktest.com låter sina besökare betygsätta däck i form av sifferbetyg och recensioner. Du kan söka på en viss däckmodell och läsa vad andra tycker om däcket i fråga. Försök kolla upp var recensenten är bosatt – klimatet spelar en avgörande roll för hur däcken beter sig på vägbanan.

Reklamlänkar